Amsterdam

Amsterdam is de (titulaire) hoofdstad en grootste stad van Nederland. De stad, in het Amsterdams ook wel Mokum genoemd, ligt in de provincie Noord-Holland, aan de monding van de Amstel en aan het IJ.

Amsterdam geldt naast de titulaire ook wel als de culturele hoofdstad van Nederland, met de meeste nationale musea (Rijksmuseum, Van Gogh Museum), de grootste orkesten (Koninklijk Concertgebouworkest), toneel- en operagezelschappen en ook met de meeste muziek- en theatergebouwen en de meeste kunstgalerieën en bioscopen. Ook biedt de stad de meeste opleidingsmogelijkheden, met onder meer twee universiteiten, en telt het de meeste winkels van alle Nederlandse steden. Ook de horeca is de grootste van Nederland, mede door het omvangrijke internationale toerisme naar de stad.

Op telde de gemeente Amsterdam inwoners. De grootstedelijke agglomeratie telt ongeveer 1 miljoen inwoners en is daarmee de grootste agglomeratie in Nederland qua inwoneraantal. De gehele stedelijke regio (Metropoolregio Amsterdam), waartoe onder andere Almere, Het Gooi, Haarlem, Zaanstad en Purmerend worden gerekend, heeft ongeveer 2,2 miljoen inwoners. Amsterdam is verder één van de steden in de Randstad. De stad is bestuurlijk onderverdeeld in zeven stadsdelen die weer zijn onderverdeeld in buurten en wijken.

De multiculturaliteit van Amsterdam kan worden onderstreept met het feit dat op 1 januari 2007 de stad 175 verschillende nationaliteiten telde. Daarmee voert Amsterdam de mondiale ranglijst aan. In april 2009 waren er 177 nationaliteiten.

Klimaattabel

Yearly average: 10°C

Maand Gemiddelde
Januari 3°C
Februari 2°C
Maart 6°C
April 8°C
Mei 12°C
Juni 15°C
Juli 16°C
Augustus 16°C
September 14°C
Oktober 10°C
November 6°C
December 4°C