Ancona

Ancona is een stad en zeehaven in Noordoost-Italië. Ancona ligt aan de Adriatische Zee en is de hoofdstad van de regio Marche en van de gelijknamige provincie. In 2005 had de stad 101.797 inwoners.

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Montesicuro, Paterno d'Ancona

De stad ligt 244 kilometer ten noordoosten van Rome en 235 kilometer ten zuidoosten van Bologna. In de door keizer Augustus gemaakte bestuurlijke indeling lag het in het uiterste puntje van de regio Picenum.

Ancona is gelegen aan de hellingen van de twee uiterste einden van het voorgebergte van Monte Conero: Monte Astagno, waar zich de citadel bevindt, en Monte Guasco, waarop de 90 meter hoge dom staat. Deze kathedraal, die in 1999 zijn duizendjarig bestaan vierde, is aan Cyriacus van Jeruzalem opgedragen, en volgens overleveringen zou op deze plaats een tempel van Venus gestaan hebben. Zij wordt door Catullus en Iuvenalis genoemd als de plaatselijke beschermgodin.

Een van de vele monumenten die zich in Ancona bevinden is de Lazzaretto (Laemocomium of "Mole Vanvitelliana"), in 1732 gepland door architect Luigi Vanvitelli. Het is een vijfhoekig gebouw dat meer dan 20.000 vierkante meter beslaat, en dat is gebouwd om de defensieleiding te beschermen tegen het risico van besmettelijke ziektes die uiteindelijk vanaf de schepen de stad zouden kunnen bereiken. Dit in een tijd waarin men dacht dat besmettelijke ziektes zoals malaria (letterlijk: slechte lucht) via de lucht werden overgedragen.

De naam Ancona is afkomstig van het Grieks en betekent elleboog.

Klimaattabel

Yearly average: 12°C

Maand Gemiddelde
Januari 5°C
Februari 5°C
Maart 8°C
April 11°C
Mei 15°C
Juni 20°C
Juli 22°C
Augustus 22°C
September 20°C
Oktober 15°C
November 10°C
December 6°C