Antwerpen

Antwerpen (Frans: Anvers) is de hoofdstad van de gelijknamige Belgische provincie Antwerpen en het gelijknamige arrondissement Antwerpen. Antwerpen telt ca. 472.000 inwoners (1 jan. 2008), die Antwerpenaars worden genoemd, en is daarmee qua inwonertal de grootste gemeente in België. Naar oppervlakte is Antwerpen de op twee na grootste gemeente in België, na Doornik en Couvin. Oorspronkelijk was het gebied van de stad niet groter dan de postzones Antwerpen 0, 1 en 6 binnen het district Antwerpen. De stad is ook zetel van het Rooms-Katholieke bisdom Antwerpen en het Anglicaanse aartsdekenaat Noordwest-Europa.

Antwerpen ligt grotendeels op de rechteroever van de Schelde en is bekend om zijn uitgestrekt havengebied met internationaal vrachtvervoer. Sinds de jaren 90 staat de stad ook bekend als modestad, door enkele succesvolle studenten van de Modeacademie.

De inwoners van Antwerpen worden ook wel Sinjoren genoemd, naar het Spaanse woord señor. De stad zelf wordt door sommige van haar inwoners afgekort t Stad en soms de koekenstad (naar de Antwerpse koffiekoeken) genoemd.

Klimaattabel

Yearly average: 10°C

Maand Gemiddelde
Januari 3°C
Februari 3°C
Maart 6°C
April 8°C
Mei 12°C
Juni 15°C
Juli 17°C
Augustus 17°C
September 15°C
Oktober 11°C
November 6°C
December 4°C