Bergamo

Bergamo (Lombardisch: Bèrghem, Duits: Wälsch-Bergen) is een stad in de Italiaanse regio Lombardije, 40 kilometer ten oosten van Milaan. Het is de hoofdstad van de provincie Bergamo. De stad is een der oudste steden van Lombardije met Etruskische, Keltische en Romeinse cultuur, waarvan de schrijver Stendhal schreef: de mooiste stad die ik ooit heb gezien.

Bergamo, een stad van 115.000 inwoners, kan worden onderverdeeld in een hoog en laag gedeelte. Het hoge gedeelte is de oude middeleeuwse stad, die in de 16e eeuw tijdens de Venetiaanse overheersing werd ommuurd. Centraal ligt de Piazza Vecchia, met daaraan onder andere het Palazzo della Raggione, de dom en de kerk Santa Maria Maggiore, met daarin het graf van de musicus Gaetano Donizetti.

Het laaggelegen deel van de stad, onder andere door middel van een kabeltrein verbonden met het oude centrum, herbergt behalve instellingen als het gemeente- en provinciehuis, ook de meeste woonwijken, het station en het bezienswaardige museum Accademia Carrara met werken van Botticelli, Rubens en Rafaël.

Bergamo heeft verder een luchthaven, genaamd Orio al Serio, die behalve voor nationaal verkeer ook gebruikt wordt door goedkopere internationale luchtvaartmaatschappijen. Vanaf Schiphol bestaat een rechtstreekse vliegverbinding, evenals vanaf Eindhoven en Charleroi (Brussel) (CRL).

De naam Bergamo wordt in het lokaal dialect geschreven als "Bèrghem", hetgeen haar oorsprong vindt in een Lombardisch-Germaans dialect. De naam betekent zoveel als "Berghuis".

De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Boccaleone, Celadina, Colognola al Piano, Loreto, Redona

Klimaattabel

Yearly average: 12°C

Maand Gemiddelde
Januari 1°C
Februari 3°C
Maart 8°C
April 12°C
Mei 16°C
Juni 20°C
Juli 22°C
Augustus 21°C
September 18°C
Oktober 13°C
November 7°C
December 3°C