Bursa

Bursa of Boersa is een stad in Turkije, en hoofdstad van de gelijknamige provincie Bursa. In 2000 had de stad 1.194.687 inwoners, waarmee het de op-drie-na grootste stad van Turkije is. Alleen Istanboel, Ankara en İzmir zijn groter. De laatste decennia van de twintigste eeuw is de stad enorm gegroeid, zowel wat betreft industrie als inwonertal.

De stad ligt ten zuiden van Istanboel, aan de overzijde van de Zee van Marmara, in het Aziatische gedeelte van West-Turkije, maar niet ver van Europa.

Bursa is een universiteitsstad: de Uludağ Universiteit bevindt zich in deze stad. Daarnaast is Bursa een grote industriestad; de belangrijkste industrieën zijn de autoindustrie en de textielindustrie. Bursa is de grootste textielleverancier in Turkije; kleding is er dan ook zeer goedkoop te verkrijgen.

Op ongeveer 40 minuten rijden van Bursa kan men wintersporten, de bergen zijn er zeer geschikt om te skiën. Het skiseizoen loopt van november tot maart en door de hoogte van de Olympusberg (Uludağ) is er vrijwel altijd sneeuw.

Bursa is verder beroemd om haar gesuikerde kastanjes en het handbeschilderde porselein.

Klimaattabel

Yearly average: 14°C

Maand Gemiddelde
Januari 5°C
Februari 6°C
Maart 8°C
April 12°C
Mei 17°C
Juni 21°C
Juli 23°C
Augustus 23°C
September 20°C
Oktober 16°C
November 10°C
December 7°C