Cagliari

Cagliari is de hoofdstad van het eiland Sardinië, een autonome regio van Italië. Het is bovendien hoofdstad van de provincie Cagliari. Dicht bij de stad ligt het vliegveld ("Cagliari-Elmas") en de stad heeft een belangrijke haven. De volgende frazioni maken deel uit van de gemeente: Pirri, Poetto, Giorgino.

Cagliari heet 'Casteddu' (letterlijk, het kasteel) in het Sardisch. De stad heeft ongeveer 165.000 inwoners, of ongeveer 478.000 inclusief de buitenwijken (Elmas, Pirri, Monserrato, Selargius, Quartucciu, Quartu Sant'Elena). Het is een universiteitsstad.

Onder de naam Karalis was het een van een groep Fenicische handelskolonies in Sardinië, waar ook Sulcis, Nora, en Tharros deel van uitmaakten, en die gesticht was vanuit Tyrus in de 7e eeuw v.Chr. Met de rest van het eiland ging de macht eerst over naar Carthago en vervolgens naar Rome, in 238 v.Chr., toen de Romeinen de Carthagers overwonnen. Later werd de stad achtereenvolgens kort overheerst door de Vandalen, het Byzantijnse Rijk, Genua, Pisa, Aragon (tijdens de Catalaanse overheersing heette de stad Càller), Spanje en zeer kort de Oostenrijkse Habsburgers. Het viel in 1720 onder het Huis van Savoye. Vanaf de jaren 1870, met de eenwording van Italië, maakte de stad een eeuw lang een snelle groei door.

Cagliari is de thuisstad van de voetbalclub Cagliari Calcio, winnaar van het kampioenschap van de Italiaanse liga in 1970, toen het team werd aangevoerd door een van de grootste Italiaanse doelpuntenmakers die er ooit geweest zijn, Gigi Riva. Momenteel (2010) komt de club uit in de serie A.

Het oude gedeelte van de stad, dat het 'Castello' (kasteel) heet, ligt aan de top van een heuvel, met een mooi uitzicht op de Golf van Cagliari. De meeste stadsmuren zijn nog intact, en er bevinden zich twee torens uit de 11e eeuw n. Chr., daterend uit het tijdperk van de overheersing door Pisa. Deze torens beschermen de twee ingangen van de stad.

In Castello kan men de kathedraal bezichtigen, alsmede het paleis van de provinciale overheid, dat voor 1900 het paleis van de gouverneur van het eiland was. Een andere bezienswaardigheid is het Sardijns archeologisch museum, het grootste en belangrijkste museum van het eiland wat betreft de prehistorische Nuragische beschaving van Sardinië.

Klimaattabel

Yearly average: 16°C

Maand Gemiddelde
Januari 10°C
Februari 10°C
Maart 11°C
April 13°C
Mei 17°C
Juni 21°C
Juli 24°C
Augustus 25°C
September 22°C
Oktober 18°C
November 13°C
December 11°C