Carcassonne

Carcassonne (Occitaans: Carcassona) is een stad in Frankrijk. Het is de prefectuur (hoofdstad) van het departement Aude. Carcassonne ligt in de regio Languedoc-Roussillon op 90 kilometer ten zuidoosten van Toulouse, globaal tussen de Pyreneeën en de Montagne Noire. De stad ligt aan weerszijden van de rivier de Aude en wordt doorsneden door het Canal du Midi. De stad heeft door zijn centrale ligging een belangrijke regionale marktfunctie; belangrijkste werkgevers zijn de overheid, dienstensector, detailhandel en toerisme. In 1999 bedroeg het aantal inwoners 43.950.

De stad staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO en trekt jaarlijks 3 miljoen toeristen. De bekendste bezienswaardigheid is de volledig gerestaureerde citadel, La Cité genaamd. De citadel staat bekend als mooiste voorbeeld van een middeleeuwse stad in Europa, die bijna volledig bewaard is. Het is ook de grootste burcht van de Katharen (zie ook: burchten van de Katharen).

De eigenlijke binnenstad, waar ook het stadhuis ligt, is de Ville Basse (Benedenstad) of Bastide St. Louis. Dit centrum is in de 13e eeuw gebouwd als toevluchtsoord voor bewoners uit de voorsteden. Een stenen brug over de Aude verbindt de oude Cité en de nieuwe stad met elkaar.

Klimaattabel

Er kon helaas geen informatie voor deze stad gevonden worden.