Detroit

Detroit is de grootste stad in de Amerikaanse staat Michigan. De stad bevindt zich aan de oevers van de rivier de Detroit tussen het Eriemeer en Saint Clairmeer en had in het jaar 2008 921.000 inwoners.

De stad is in 1701 gesticht als Fort Ponchartrain du Detroit door de Fransman Antoine Laumet de la Mothe Cadillac. Frankrijk had toen een groot deel van Noord-Amerika in handen: van New Orleans aan de Golf van Mexico tot Québec in het Noorden. Detroit is vernoemd naar de rivier Detroit. De naam Detroit is afkomstig van het Franse Détroit, ofwel zeestraat.

Detroit is vooral bekend omdat de grote drie Amerikaanse automerken er hun hoofdkwartier hebben: Ford, General Motors en Chrysler. De stad maakt deel uit van de Rust Belt, het voormalige industriële hart van de Verenigde Staten. In 1967 vonden in de stad bloedige rassenrellen plaats. De stad was een bakermat van de burgerrechtenbeweging. Ook was Detroit de bakermat van de techno en van Motown. Motown werd tevens de bijnaam van de stad, net als Motor City en D-town (denk aan D12, ook afkomstig uit D-town).

De auto-industrie verplaatste weliswaar steeds meer productie naar lagelonenlanden, maar de riante pensioen- en ziektekosten voor ex-medewerkers kostten de bedrijven veel geld. De kredietcrisis en de plotseling sterk stijgende olieprijs leidden vanaf 2007 tot een dalende vraag naar typische Amerikaanse auto's zoals de SUV. De daaropvolgende massa-ontslagen hadden dalende huizenprijzen en een verdere leegloop van de stad tot gevolg. Detroit kenmerkt zich door relatief veel armoede en misdaad.

Klimaattabel

Yearly average: 8°C

Maand Gemiddelde
Januari 0°C
Februari 3°C
Maart 4°C
April 7°C
Mei 11°C
Juni 15°C
Juli 17°C
Augustus 17°C
September 15°C
Oktober 10°C
November 5°C
December 2°C

Steden