East London

Oost-Londen (Afrikaans: Oos-Londen, Engels: East London) is een stad aan de zuidkust van Zuid-Afrika, in de Oost-Kaapprovincie. De stad heeft ongeveer 250.000 inwoners. Oost-Londen hoort bij de agglomeratie Buffelstad met 700.000 inwoners. Oost-Londen ligt aan de Indische Oceaan en tussen Buffelsrivier en de Nahoonrivier. Oost-Londen is de enige stad in Zuid-Afrika met een rivierhaven.

Het ontstaan van de stad Oost-Londen begon toen de Britten in 1847 er een fort bouwden, Fort Glamorgan. Rondom dit fort lagen enkele dorpen, die samen met het fort in 1914 de stad Oost-Londen vormden. Er kwamen vooral Britten in de stad wonen maar in 1857 kwamen er 2300 Duitsers naar de stad.

Oost-Londen staat bekend om zijn Ann Bryant-kunstgalerij, waarin veel mooie schilderijen van Zuid-Afrikaanse en Britse schilders. En om zijn Prince George Circuit waar drie Grands Prix van Zuid-Afrika zijn gehouden.

De stad is de tweede belangrijkste stad van de provincie, na Port Elizabeth. Oost-londen is een belangrijke industriestad, vooral de auto-industrie is bekend, er worden auto's vervoerd naar Verenigd Koninkrijk, Australiƫ en Japan.

De meestgesproken talen zijn Engels, Afrikaans en Xhosa.

Klimaattabel

Yearly average: 18°C

Maand Gemiddelde
Januari 21°C
Februari 21°C
Maart 21°C
April 18°C
Mei 17°C
Juni 15°C
Juli 15°C
Augustus 16°C
September 17°C
Oktober 17°C
November 18°C
December 20°C