El Puerto de Santa María

El Puerto de Santa María is een gemeente in de Spaanse provincie Cádiz in de regio Andalusië met een oppervlakte van 159 km². In 2007 telde El Puerto de Santa María 85.117 inwoners.

De inwoners van 'El Puerto' leven voornamelijk van de visvangst en het (Spaanse) toerisme. Veel inwoners van Jerez de la Frontera en Sevilla hebben hier een tweede appartement (aan het strand) voor in de zomer, als de hitte in de steden hen naar de kust doet vluchten. Aangezien het zeewater van de Atlantische Oceaan koel is vergeleken bij de Middellandse Zee, is het minder populair bij buitenlandse toeristen. Wel worden de vele visrestaurants (Gamba's!) bezocht door Amerikaanse mariniers en hun families, vanwege het feit dat El Puerto grenst aan Rota, een Spaans/Amerikaanse marinebasis. De mariniers die niet op de basis verbijven huren vaak huizen in El Puerto, aangezien ze voor drie of vijf jaar gestationeerd zijn.

Er is een drukbezochte visafslag en -markt, vanwaar de vers gevangen vis door heel Spanje wordt verspreid (en vooral naar restaurants en winkels in de wijde omtrek).

Eens in de week is er de zogenoemde zigeunermarkt, waar vooral kleding, stoffen, hebbedingetjes en snuisterijen worden verkocht.

Romdom de stad worden druiven (voornamelijk voor de Sherry, (Vino Fino of ook Vino de Jerez), olijven en zonnebloemen verbouwd. Het is er erg droog en alleen in de late winter/vroege lente valt er meestal wat regen. Van water wordt de stad voorzien door de bassins landinwaarts en in de Sierra's, waar regenwater in verzameld wordt.

Klimaattabel

Er kon helaas geen informatie voor deze stad gevonden worden.