Erzurum

Erzurum (Koerdisch: Erzirom is de grootste stad van Oost-Anatolië (Turkije) en de hoofdstad van de gelijknamige provincie Erzurum. De stad heeft 361.235 inwoners (in 2000). Erzurum ligt 190 kilometer ten oosten van Erzincan en 1300 kilometer ten oosten van Istanboel, op een hoogvlakte op 1950 meter boven zeeniveau. Voor de Armeense genocide in 1915 maakten Armenen een groot deel van de bevolking van de stad uit.

De eerste naam van de stad was Theodosiopolis, naar de Romeinse keizer Theodosius II. De stad werd omstreeks het jaar 415 gesticht, toen de Byzantijnen het gebied veroverden. Toen in de tiende eeuw de Turken het gebied veroverden kreeg de stad de naam Erzen. Maar doordat er meerdere steden met die naam bestonden leidde dat tot verwarring. Daarom werd het woord Rum toegevoegd, waarmee men wilde aanduiden dat het hier ging om Erzen gelegen in het Romeinse gebied: Erzen al-Rum.

Hoewel de stad gelegen was in een bar klimaat met een lange winter en er in het gebied veel aardbevingen voorkwamen, ontwikkelde de stad zich tot een belangrijke halte in de zijderoute van Perzië naar de Zwarte Zee. Vanaf de 15e eeuw won de scheepsvaart echter aan belang, en stagneerde de groei van Erzurum.

Klimaattabel

Yearly average: 4°C

Maand Gemiddelde
Januari -11°C
Februari -9°C
Maart -3°C
April 5°C
Mei 10°C
Juni 13°C
Juli 17°C
Augustus 17°C
September 13°C
Oktober 7°C
November 0°C
December -6°C