Gent

Gent (Frans: Gand) is de hoofdstad van de Vlaamse provincie Oost-Vlaanderen en van het arrondissement Gent in België. Gent heeft een oppervlakte van 156,18 km² en telt ruim 237.000 inwoners (2008), waarmee het naar inwonertal de op één na grootste gemeente van België is. De stad ligt aan de samenvloeiing van de Schelde en de Leie, en wordt ook wel de Fiere Stede of de Arteveldestad genoemd.

Wegens zijn ligging in een uitgestrekt gebied van bloemen- en plantenkwekerijen wordt Gent ook de Bloemenstad genoemd (zie Gentse Floraliën). De inwoners van Gent dragen de bijnaam Stroppen (Stropdragers). In Gent spreekt men het Gents, een dialect dat behoorlijk sterk van de andere Oost-Vlaamse dialecten afwijkt.

In het Hof ten Walle, het latere Prinsenhof, werd op 24 februari 1500 de latere Keizer Karel geboren. In de stad werd ook de Pacificatie van Gent (1576) en de Vrede van Gent (1814) ondertekend.

De patroonheiligen van Gent zijn de HH. Lieven en Pharaïldis. Sint Bavo is de patroonheilige van het bisdom Gent, terwijl de Sint-Baafsabdij naar hem is vernoemd.

Klimaattabel

Er kon helaas geen informatie voor deze stad gevonden worden.