Klerksdorp

Klerksdorp is een Zuid-Afrikaanse stad in de gemeente Matlosana in de provincie Noordwest, in het westen van de oude provincie Transvaal. Klerksdorp is de hoofdstad van het zuidelijk district van de provincie. Klerksdorp werd in 1837 door de Voortrekkers gesticht op de oevers van de rivier de Schoonspruit. De stad draagt de naam van Jacob de Clerq, eerste "magistraat" van de plaats. Klerksdorp telt ongeveer 175.000 inwoners.

Toen in 1886 goud werd ontdekt in de streek van Klerksdorp veranderde het kleine landbouwstadje in een stedelijk gebied dat duizenden goudzoekers aantrok. Ontginningsproblemen aan het einde van de jaren 1890 luidden de economische neergang in van de stad, die in 1897 wel nog een spoorweg kreeg.

De stad was een krijgstoneel in de Boerenoorlog tussen 1899 en 1902, waar onder meer Koos de la Rey zich onderscheidde in de Slag van Ysterspruit. De Britten bouwden er een concentratiekamp, waar vele duizenden vrouwen en kinderen van Boeren stierven van de honger. Dankzij de mijnindustrie kende de stad opnieuw economische welvaart in de jaren 30. Goud en uranium zijn de belangrijkste delfstoffen.

In 2000 werd de stad Klerksdorp samengevoegd met de gemeenten Orkney, Kanana, Jouberton, Stilfontein, Khuma, Hartebeesfontein en Tigane in een nieuwe gemeente van 350.000 inwoners, die sinds 2007 Matlosana genoemd wordt. Matlosana telt meer dan 60% van de bevolking van het zuidelijke district. Dit omvat ook de gemeenten Potchefstroom, Ventersdorp, Maquassi Hills en Merafong. Het gebied wordt politiek beheerst door het ANC.

Klerksdorp is met Rustenburg een van de belangrijkste economische en landbouwcentra van de provincie Noordwest.

Klimaattabel

Er kon helaas geen informatie voor deze stad gevonden worden.