Lampedusa

Lampedusa is een Italiaans eiland in de Middellandse Zee en behoort samen met Linosa en Lampione tot de Pelagische eilanden. Dit meest zuidelijk gelegen deel van Italië ligt 205 kilometer ten zuiden van Sicilië en 113 kilometer ten oosten van Tunesië.

Lampedusa is het grootste van de drie Pelagische eilanden. De kust van Noord-Afrika is dichterbij dan die van Sicilië. Vanuit de haven van Agrigento, aan de zuidkust van Sicilië, wordt 's zomers een dagelijkse veerdienst op het eiland onderhouden. Het Libische Tripoli ligt op 335 kilometer. Twintig kilometer westelijk van Lampedusa ligt het onbewoonde Lampione, 57 kilometer noordelijker het kleine Linosa.

Bestuurlijk gezien hoort Lampedusa bij de provincie Agrigento en de regio Sicilië. Lampedusa's 20km² zijn dor, zonder enige bronnen van zoet water buiten de onregelmatige regenval. De 5300 bewoners van het eiland zijn afhankelijk van visserij, landbouw en toerisme.

Lampedusa leeft hoofdzakelijk van deze laatste inkomensbron: in de zomermaanden verzevenvoudigt de bevolking met vakantie vierende strandgangers en zonaanbidders.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het eiland zonder veel moeite ingenomen door de Britse strijdkrachten bij de Operation Corkscrew, in juli 1943, kort voor de Landing op Sicilië.

Geologisch behoort het eiland tot het Afrikaans continent. Cultureel en historisch wordt het meestal bij Europa gerekend. Illegale immigranten uit Noord-Afrika proberen hier vaak aan land te komen. Er is een uitzetcentrum voor 500 personen gebouwd.

Op 15 april 1986 vuurde Libië twee of drie Scuds af, gericht op de navigatiepost van de kustwacht van de VS die op het eiland een permanente basis had. Dit ter vergelding van het Amerikaanse bombardement op Tripoli en Benghazi.

Sinds de jaren '90 van de vorige eeuw werd Lampedusa bekend als plaats van aankomst van immigranten die er per boot arriveren. Eerst voornamelijk vanuit Albanië en later voornamelijk vanuit Noord-Afrika, in de hoop er vervolgens een verblijfsvergunning in de Europese Gemeenschap te kunnen bemachtigen.

Klimaattabel

Yearly average: 19°C

Maand Gemiddelde
Januari 13°C
Februari 13°C
Maart 14°C
April 16°C
Mei 18°C
Juni 22°C
Juli 25°C
Augustus 26°C
September 25°C
Oktober 22°C
November 18°C
December 15°C