Madrid

Madrid is de hoofdstad en grootste stad van Spanje. De stad ligt in het midden van het land, op de Spaanse Hoogvlakte. Het is de op twee na grootste stad van de Europese Unie en een officiële wereldstad met 8 punten. Madrid is ook de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio.

Door de centrale ligging van de stad, de geschiedenis, politieke en financiële functies wordt Madrid beschouwd als de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland. De stad heeft een inwonertal van 3.228.359 en in de metropool van Madrid wonen meer dan 6 miljoen mensen. De inwoners van de stad heten in het Spaans “Madrileños”. Madrid is één van de belangrijkste steden van Europa. Ofschoon de stad tegenwoordig een zeer druk verkeersnet heeft en het op twee na grootste metronetwerk van Europa, hebben de meeste wijken van de stad hun oorspronkelijke sfeer deels weten te behouden.

Belangrijke bezienswaardigheden in Madrid zijn het Palacio Real, oftewel het Koninklijk Paleis, het Retiropark, het archeologisch museum, en drie internationaal befaamde kunstmusea: het Museo del Prado, het Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía en het Museo Thyssen-Bornemisza. De huidige burgemeester van de stad is Alberto Ruiz Gallardón van de politieke partij Partido Popular.

Klimaattabel

Yearly average: 13°C

Maand Gemiddelde
Januari 5°C
Februari 7°C
Maart 9°C
April 11°C
Mei 15°C
Juni 20°C
Juli 24°C
Augustus 24°C
September 20°C
Oktober 14°C
November 9°C
December 6°C