Malatya

Malatya ( Armeens: Մալադիա, Koerdisch: Meletî) is een stad in het zuidoosten van Turkije en is de hoofdstad van de gelijknamige provincie Malatya. De stad heeft 381.081 inwoners (2000).

De stad is gelegen in een bergachtig gebied, tegen de Taurus aan. Het gebied rondom Malatya is het best bekend van de abrikozengaarden, die goed kunnen gedijen op de vruchtbare bodem langs de zijrivieren van de Eufraat. Abrikozen uit Malatya worden dikwijls onder de zon gedroogd op traditionele familiebedrijven en worden over de hele wereld verscheept.

Malatya is tevens de thuisbasis van de İnönü Üniversitesi. Een van de bekendste inwoners is de dertiende eeuwse Bar-Hebraeus. Tevens is het de geboorteplaats van de 8e president van Turkije Turgut Özal.

In Malatya zijn woensdag 18 april 2007 drie protestanten vermoord vanwege hun werk voor een christelijke uitgeverij. Onder de slachtoffers was een in Turkije woonachtige 46-jarige Duitser die een vrouw achterlaat. De weduwe zei dat zij geen wraakgevoelens koestert jegens de daders. Het Vaticaan noemde de moord eerder van een waanzinnige daad.

Kranten hebben de gebeurtenissen in Malatya gekoppeld aan andere recente aanvallen tegen minderheden in Turkije, waaronder de moord op de Turks-Armeense journalist Hrant Dink in januari.

Klimaattabel

Yearly average: 13°C

Maand Gemiddelde
Januari 0°C
Februari 1°C
Maart 6°C
April 12°C
Mei 16°C
Juni 22°C
Juli 26°C
Augustus 26°C
September 21°C
Oktober 14°C
November 6°C
December 2°C