Melilla

Melilla is een Spaanse exclave aan de Middellandse Zee in Noord-Afrika vlak bij de Marokkaanse stad Nador. Het is, evenals de 300 km. westelijker gelegen havenstad Ceuta, een Spaanse autonome stad -Ciudad Autónoma- en heeft een inwonertal van iets meer dan 65.000.

De economie van Melilla draait vooral op de visserij, de visverwerkende industrie, de belastingvrije verkoop van goederen en het toerisme. Melilla is aantrekkelijk voor toeristen, vooral duikers. Er is de Noray marina (339 aanmeerplekken tot 24 meter) voor zeilers en het strand is 2 kilometer lang.

De oude stad is door 6e-eeuwse muren omgeven en ligt ± 30 m hoger dan de nieuwe stad. Het stedelijk museum bevat archeologische vondsten van de stad.

Melilla is een vrijhaven sinds 1863. Het werd veroverd in 1497 door de Spanjaard Don Pedro de Estopiñán voor het Huis van Medina Sidonia, en ligt op de Fenicische handelsnederzetting Rusadir. Marokko beschouwt Melilla, de westelijker gelegen vestingstad Ceuta en zeven onbewoonde eilandjes voor de Noord-Afrikaanse kust - samen de zogeheten Plazas de soberanía - als bezet Marokkaans grondgebied.

In 2005 gingen beelden de wereld over van Afrikanen die met honderden tegelijk Melilla bestormden om zo de Europese Unie binnen te komen. De meeste Afrikanen werden met geweld teruggestuurd. Sindsdien is de beveiliging van de exclaves Melilla en Ceuta versterkt. De drie meter hoge dubbele muur, met wachttorens houdt echter lang niet iedereen tegen.

De Spaanse koning Juan Carlos en koningin Sofia brachten in november 2007 voor het eerst een bezoek aan de twee Spaanse exclaves in Noord-Afrika. Marokko maakte vooraf bekend zijn ambassadeur voor onbepaalde tijd uit Spanje terug te roepen voor overleg. De door Marokko opgeëiste steden Ceuta en Melilla werden voor het laatst door een Spaanse vorst bezocht in 1927, toen Juan Carlos’ grootvader Alfons XIII naar de enclaves afreisde.

Klimaattabel

Yearly average: 18°C

Maand Gemiddelde
Januari 13°C
Februari 13°C
Maart 15°C
April 16°C
Mei 18°C
Juni 22°C
Juli 25°C
Augustus 25°C
September 23°C
Oktober 20°C
November 17°C
December 15°C