Nantucket

Nantucket is een eiland voor de kust van Massachusetts in de Verenigde Staten. Samen met de eilandjes Tuckernuck en Muskeget vormt het de town Nantucket en de daarmee overeenkomende Nantucket County.

In het begin van de 19e eeuw was het een belangrijk centrum voor de walvisvaart. Het verhaal van Moby Dick speelt gedeeltelijk op Nantucket, daar de walvisvaarder Essex waarop het verhaal gebaseerd is hier vandaan kwam.

Na de Amerikaanse Burgeroorlog werd er aardolie ontdekt in Pennsylvania. Door de voortschrijdende techniek werd het mogelijk om daaruit kerosine te raffineren om petroleumlampen te voorzien van brandstof. Tot die tijd werden lampen met walvisolie gestookt en was dit de voornaamste reden voor de walvisvaart. Nadat de walvisindustrie door de nieuwe concurrentie na 1870 in elkaar stortte, verloor het eiland zijn betekenis en zakte het weg in een lange economische depressie.

In de 20e eeuw kreeg het nieuwe belangstelling van toeristen die er in het zachte klimaat hun zomervakantie doorbrachten. De hoofdplaats, ook Nantucket genaamd, is een idyllisch plaatsje met historische gebouwen en met kinderkopjes geplaveide straten. Op het eiland zijn veel villa's waar de rijken van New York en New England de zomer doorbrengen. Als gevolg daarvan behoren de prijzen van onroerend goed op Nantucket tot de hoogste van Massachusetts.

Nantucket heeft veerverbindingen met Hyannis en Martha's Vineyard.

Klimaattabel

Yearly average: 9°C

Maand Gemiddelde
Januari 0°C
Februari 0°C
Maart 2°C
April 6°C
Mei 11°C
Juni 16°C
Juli 20°C
Augustus 19°C
September 16°C
Oktober 12°C
November 7°C
December 2°C

Steden