New York, NY

New York City (officieel The City of New York, vaak afgekort tot New York) is de grootste stad van de Verenigde Staten van Amerika, gelegen in de staat New York. Dankzij de leidinggevende en invloedrijke rol in handel en financiën, media, onderwijs, entertainment, kunst, mode en publiciteit geldt zij als een van de belangrijkste wereldsteden. In het Nederlands spreekt men vaak over New York. De benaming New York City, of kortweg NYC onderscheidt de stad van de gelijknamige staat.

De agglomeratie van New York vormt een van de grootste stedelijke gebieden op aarde. De stad is tevens de dichtstbevolkte grote stad in de Verenigde Staten met meer dan 8,2 miljoen inwoners verspreid over een gebied van 789,43 km². De stad New York bestaat uit vijf boroughs of stadsdelen: The Bronx, Brooklyn, Manhattan, Queens en Staten Island.

De stad werd in 1625 onder de naam Nieuw-Amsterdam gesticht als een handelspost van de Nederlanders. De stad kwam in 1664 in Britse handen en was de hoofdstad van de Verenigde Staten van 1783 tot 1790. Sinds dat laatste jaar is New York de grootste stad van de Verenigde Staten.

Vele monumenten en wijken van de stad zijn bekend over de hele wereld en staan vaak symbool voor de VS in het algemeen. Zo zijn er het Vrijheidsbeeld, Wall Street, verscheidene wolkenkrabbers als het Empire State Building en tot in 2001 de Twin Towers van het World Trade Center. Vanwege de drukte en levendigheid heeft de stad de bijnaam The City That Never Sleeps ("de stad die nooit slaapt") verworven. Een andere populaire bijnaam is the Big Apple, al is de precieze herkomst van deze bijnaam minder zeker.

__TOC__

Klimaattabel

Yearly average: 12°C

Maand Gemiddelde
Januari 0°C
Februari 1°C
Maart 6°C
April 11°C
Mei 17°C
Juni 22°C
Juli 25°C
Augustus 24°C
September 20°C
Oktober 14°C
November 8°C
December 2°C

Steden