Robertson

Robertson is een dorp in de provincie West-Kaap in Zuid-Afrika. Het bestaat sinds 1853 en dankt zijn naam aan de predikant Wiliam Robertson. Robertson ligt in de Breede River Valley en is dus een 'ward' van de Breede River Valley regio. Het gebied is in de afgelopen jaren bekend geworden als een gebied dat Kwaliteits wijnen produceert (bijvoorbeeld door het huis Weltevrede). Robertson wordt ook wel de 'vallei van wijn en rozen' genoemd, dit omdat er langs veel wijngaarden rozen zijn aangeplant. In het gebied waren vroeger veel coöperaties actief, maar tegenwoordig zijn er ook steeds meer individuele wijnproducenten.

Het klimaat in Robertson Valley is zeer warm en droog, waardoor irrigatie vanuit de Breederivier noodzakelijk is. De Indische Oceaan zorgt ervoor dat er 's nachts een koele bries over de wijngaarden gaat. De bodem bestaat uit kalksteen, maar ook uit zanderige, vruchtbare bodems.

Het gebied staat bekend om de kwaliteitswijnen en hier worden ook de zeer gewaardeerde Chardonnay en Shiraz wijnen geproduceerd.

Naast de wijnen en rozen staat Robertson ook bekend om zijn paarden, in dit gebied fokt men al jaren succesvolle sportpaarden (dressuur, spring en renpaarden).

Het stadje beschikt over een aantal musea en Zuid-Afrikaanse monumenten waaronder de Pink Church (gebouwd in 1859), het Museum (gebouwd in 1860), Edwardian-style huis (gebouwd in 1904), Victorian-style huis (gebouwd in 1914) en het Powder house (dit huis werd gebracht als magazijn voor kogels.

De wijnhuizen in het gebied zijn:

  • Graham Beck
  • Springfield
  • Bon Cap
  • Majors Hill
  • Excelsior Estate
En daarnaast bevinden zich ook nog een aantal kleine wijnhuizen zoals Rosendal en Fraai Uitzicht.

Klimaattabel

Er kon helaas geen informatie voor deze stad gevonden worden.