Salt Lake City

Salt Lake City is de hoofdstad van Utah, één van de staten van de Verenigde Staten van Amerika. Een letterlijke vertaling van de naam Salt Lake City zou Zoutmeerstad opleveren; Bos' Schoolatlas der geheele aarde uit 1877 spreekt van Grote Zoutmeerstad. Salt Lake City werd in die tijd immers ook in het Engels Great Salt Lake City genoemd.

Volgens de volkstelling van 2000 bedroeg het aantal inwoners van Salt Lake City 181.743 (tegenover 159.936 in 1990). Het aantal inwoners van de gehele agglomeratie bedraagt ruim 1 miljoen.

Op 24 juli 1847 werd Salt Lake City gesticht door 143 mannen, 3 vrouwen en twee kinderen. De nederzetting werd gevestigd aan de oostkust van het Great Salt Lake (het Grote Zoutmeer). De eerste Europeanen die zich in het gebied vestigden dat thans bekendstaat als Utah, waren Mormoonse pioniers die trachtten te ontsnappen aan geloofsvervolging. Op de bewuste ochtend sprak Brigham Young, die de groep Mormonen leidde na de dood van hun kerkvader Joseph Smith Jr., de historische woorden "dit is de plek". Hij verwees daarbij naar een visioen dat hij zou hebben gehad dat hem vertelde waar hij de Mormonen zich moest laten vestigen.

Salt Lake City is thans niet alleen de hoofdstad, maar inmiddels ook uitgegroeid tot de grootste stad van de staat. De stad zelf heeft een rechthoekig stratenstelsel waarbij de meeste straten precies van noord naar zuid, of van oost naar west, lopen. Het beginpunt van het stratenstelsel is de zuidoosthoek van Temple Square, de locatie van de Salt Lake City tempel van de Mormonen. De adressen zijn de coördinaten in dit stelsel.

De stad is gelegen in een grote vallei, de Salt Lake Valley. Vanuit de stad zijn skigebieden in de bergen binnen een half uur te bereiken. Dankzij de nabijheid van deze sneeuwgebieden heeft Salt Lake City de reputatie dat zij de beste sneeuw op aarde heeft. Ten oosten en zuiden van Salt Lake City zijn diverse bosgebieden zoals Wasatch-Cache National Forest, Asley National Forest, Uinta National Forest, Manti-la Sal National Forest, Fishlake National Forest en Dixie National Forest.

Het grote zoutmeer ten noordwesten van de stad heeft een matigend effect op het winterweer in de stad. De temperatuur komt slechts zelden onder de -20 °C. Ook de zomer heeft door het zoutmeer een gematigd karakter, alsmede door het feit dat de stad op een hoogte van 1300 meter boven de zeespiegel ligt. Elk jaar zijn er wel een paar dagen met temperaturen boven de 37 °C. Deze dagen zijn echter niet ondraaglijk omdat de vochtigheidsgraad in deze droge omgeving bijzonder laag is. Van november tot maart kunnen er sneeuwbuien vallen, maar deze buien leveren in de vallei slechts zelden meer dan 30 cm sneeuw op. Plaatsen in de buurt krijgen vaak het veelvoudige daarvan. Van juli tot september heerst er een regenseizoen dat af en toe hevige onweersbuien brengt.

In 2002 werden in Salt Lake City de Olympische Winterspelen gehouden. Salt Lake City is ook de thuishaven van de Utah Jazz uit de NBA (National Basketball Association).

Klimaattabel

Yearly average: 11°C

Maand Gemiddelde
Januari -2°C
Februari 1°C
Maart 5°C
April 10°C
Mei 15°C
Juni 20°C
Juli 25°C
Augustus 24°C
September 18°C
Oktober 11°C
November 4°C
December -1°C

Steden