Sao Paulo

São Paulo is een miljoenenstad in Brazilië. Het is gesticht in 1554 en bleef relatief klein tot ongeveer 1870. Sindsdien is de stad door urbanisatie gegroeid tot een van de grootste steden van Zuid-Amerika en de wereld. Er zijn geen precieze cijfers over het totale aantal inwoners van de agglomeratie, schattingen lopen uiteen van 17 tot 20 miljoen. Anno 2009 beslaat de agglomeratie een oppervlakte meer dan 1500 km², dat is drie keer zo groot als dat van Parijs.

São Paulo is het economische en culturele centrum van Brazilië. Uit de stad komt 40% van de Braziliaanse industriële productie. São Paulo is de hoofdstad van de gelijknamige staat São Paulo, die het kloppende hart en de motor van de Braziliaanse economie is.

Doordat de stad vrij jong is en de eeuwen pas sterk gegroeid is, staan er weinig oude gebouwen. Veel gebouwen moesten worden afgebroken om plaats te maken voor moderne hoogbouw. In het centrum bevinden zich de meeste gebouwen uit het einde van de 19e tot het begin van de 20e eeuw. In de tweede helft van de twintigste eeuw verschoof het zakencentrum naar de Avenida Paulista, bij de wijk Jardins [ZW]. De laatste jaren wint het zakendistrict Morumbi aanzienlijk aan belang.

São Paulo ligt net ten zuiden van de ZWSteenbokskeerkring en enkele noordelijke buitenwijken bevinden zich in de tropen.

Klimaattabel

Yearly average: 20°C

Maand Gemiddelde
Januari 23°C
Februari 23°C
Maart 23°C
April 21°C
Mei 18°C
Juni 17°C
Juli 17°C
Augustus 18°C
September 18°C
Oktober 20°C
November 21°C
December 22°C