Tarente

Tarente (Italiaans: Taranto) is een stad in Zuid-Italië. Het is de hoofdstad van de provincie Tarente en is tevens een havenstad, gelegen aan de Golf van Tarente, in de regio Apulië. De stad ligt ongeveer halverwege aan de westkust van het schiereiland dat de hiel van de Laars van Italië vormt. In 2005 had de stad 202.012 inwoners.

Tarente is ook een zeer belangrijke marinebasis, en het heeft een goed ontwikkelde staal- en ijzerverwerkende industrie, chemische installaties, dokken voor het bouwen van oorlogsschepen, en voedselverwerkende fabrieken.

De oude stad bevond zich op een eiland, dat met twee bruggen verbonden was met het vasteland, waar de moderne stad later werd gebouwd. De eilandjes San Pietro en San Paolo beschermen de baai (Mar Grande), waar de commerciële haven zich ook bevindt. Een andere baai, die Mar Piccolo heet, wordt gevormd door de oude stad, en daar is er een bloeiende visvangst. Mar Piccolo is een militaire haven met strategisch belang, en de eilandjes en de kust zijn zeer zwaar gefortificeerd.

De oude Grieken noemden de stad Taras, en de Romeinen noemden deze Tarentum.

De streektaal Tarantino wordt in de stad Tarente en in de omliggende provincie gesproken.

Klimaattabel

Yearly average: 15°C

Maand Gemiddelde
Januari 8°C
Februari 8°C
Maart 10°C
April 13°C
Mei 17°C
Juni 21°C
Juli 25°C
Augustus 25°C
September 21°C
Oktober 17°C
November 13°C
December 10°C