Volos

Volos (Grieks: Βόλος) is een stad in het centrum van Griekenland, ongeveer op gelijke afstand van de twee belangrijkste steden van het land, Athene en Thessaloniki. Het is de hoofdstad van de prefectuur Magnesia. De stad ligt in het oosten van het vasteland, aan de Middellandse Zee.

Gebouwd aan het binnenste punt van de Golf van Volos en aan de voet van de berg Pilio of Pilion (het land van de Centauren) en bij het schiereiland met dezelfde naam, is het de belangrijkste toegangspoort vanuit de zee van Thessalië, de grootste landbouwregio van het land. Volos is een van de belangrijkste commerciële havensteden van Griekenland, maar veel verkeer doet de stad ook aan vanwege het feit dat de stad veerverbindingen heeft met de nabijgelegen Sporaden, Skiathos, Skopelos en Allonissos.

Het grotere agglomeraat van Volos heeft ongeveer 160.000 inwoners. Hieronder vallen de gemeentes van Volos, Nea Ionia en Iolkos, alsmede kleinere buitenwijken. De economie van de stad draait om vervaardiging van goederen, handel, dienstverlening en toerisme.

Het moderne Volos is gebouwd in het gebied van de oude steden Demetrias, Pagasae en Iolkos, die hier in de Klassieke Oudheid bestonden. Demetrias werd gesticht door Demetrius Poliorcetes, koning van Macedonië. Iolkos of Iolcos of Iolcus was het thuisland van Jason die aan boord ging van het schip Argo, vergezeld van de Argonauten en naar Kolchis voer, op zoek naar het gouden vlies. Ten westen van Volos liggen de neolithische nederzettingen Dimini, met een acropolis die nu een ruïne is, muren en twee tombes die dateren uit 4000-1200 v.Chr. en Sesklo met de overblijfselen van de oudste acropolis van Griekenland (6000 v.Chr.), alsmede de funderingen van een paleis en woningen die zeer typische voorbeelden zijn van de neolithische beschaving.

Volgens een Byzantijnse historicus van de 14e eeuw, heette Volos "Golos". De meest geaccepteerde theorie over de herkomst van de naam van de stad is dat Volos een verbastering is van het Myceense olkos, dat na eeuwen vervormd werd tot Golkos, later Golos en uiteindelijk Volos. Volgens anderen is de naam afkomstig van Folos, die volgens de Griekse mythologie een rijke landheer uit de regio was.

Volos is een relatief moderne stad, die in het midden van de 19e eeuw n. Chr. begon te groeien op een plek waar zich een onbelangrijk Turks dorpje bevond. Na de annexatie door Griekenland die volgde op de bevrijding van de Ottomaanse overheersing in 1881, had het een bevolking van slechts 4900 inwoners, maar in de daarop volgende 40 jaren groeide de stad snel. Handelslieden, zakenlui, ambachtslieden en zeelui verhuisden uit het omringende gebied naar Volos. In de jaren 1920 was er een grote vluchtelingenstroom die zich in Volos vestigde, voornamelijk uit Ionië, maar ook uit Pontus, Cappadocië en Oost-Thracië. Volgens de volkstelling van 1920 had Volos 30.046 inwoners, maar volgens die van 1928 was de bevolking van de stad gegroeid tot 47.892 zielen. Om precies te zijn, had Volos een totale bevolking van 41.706 en de vluchtelingen van de "Catastrofe van Klein-Azië waren 6779 mensen (percentage vluchtelingen in Volos 16.25%). In het district Nea Ionia was de totale bevolking 6186 en waren er 5166 vluchtelingen (Percentage vluchtelingen in Nieuw Ionia 83.51%). Dus het totale aantal vluchtelingen in de gemeente Pagasses (Volos en Nea Ionia) was: 11.945 en het percentage vluchtelingen van Pagasses (Volos and Nea Ionia) was: 24.94%.

De ontwikkeling van de stad was nauw verbonden met de vestiging van de industriële staat, het moderniseren van de haven en de groei van het toerisme vanwege de geografische ligging van de stad dicht bij de berg Pilio en de mooie stranden van de prefectuur Magnesia, vooral die van de noordelijke Sporaden. Volos werd in 1955 getroffen door een zware aardbeving, welke de stad voor een groot deel heeft verwoest. Dit verklaart het moderne stratenplan.

Klimaattabel

Yearly average: 16°C

Maand Gemiddelde
Januari 7°C
Februari 8°C
Maart 11°C
April 15°C
Mei 19°C
Juni 23°C
Juli 26°C
Augustus 25°C
September 22°C
Oktober 18°C
November 13°C
December 10°C